Rock och piercing

Piercingsmycken är sedan ganska många år tillbaka en lika integrerad del av rocken som läderbyxor och baskaggar med dubbeltramp. Mest rock är kanske en ring i bröstvårtan, som tidigt sågs på Perry Farrell i Jane’s Addiction, ett av de första band som tog den amerikanska alternativrocken till den breda massan.

Jane’s Addiction är inte särskilt kända idag, åtminstone inte i Sverige, och det är därför lätt att underskatta deras betydelse. Faktum är dock att medlemmarna, framför allt frontfiguren Farrell, haft stor betydelse för modet på musikscenen under framför allt 90-talet. Farrell var en av de första att ha dreads, efter Bob Marley naturligtvis, något som inte var accepterat bland män på den här tiden. Likaså var piercings framför allt associerat med gay-scenen. Men precis som Rob Halford i Judas Priest gjorde nitläder till en viktig ingrediens i klassisk heavy metal gjorde Perry Farrell dreads och piercings accepterat, även om det tog några år.

På den svenska rockscenen är det kanske framför allt band som Backyard Babies och Hardcore Superstore som spridit det stilmässiga arvet efter Perry Farrell. Mest av allt har nog Dregen, född Andreas Tyrone Svensson, betytt. Denne man, som numera heter Dregen i efternamn, spelade ett tag i nästan varje svenskt rockband. Mest känd är han dock för Backyard Babies, där han fortfarande är medlem, och Hellacopters, som han tidigare spelade i. Han har även samarbetat med Lars Winnerbäck. Dregens betydelse för svenskt rockmode kan knappast överskattas, och han har haft stor betydelse för hur svenska rockers, punkare och emokids klär sig.