Kändisarna och tobaken

För några år sedan var det populärt att i kvällspress och skvallertidningar publicera bilder på rökande kändisar. Och då handlade det inte om att röka cigarr på nyårsafton, utan om cigarretter. Bilderna var ofta tagna på olika typer av kändisfester, och publicerades tillsammans med texter om att de rökande kändisarna svek det förtroende de fått av svenska folket.

Även om det är farligt för hälsan att röka så hade den här journalistiken ett visst drag av häxjakt. Alla vet att nikotin är ett av de mest beroendeframkallande ämnen som finns, framför allt i kombination med alkohol. De journalister som gjort reportagen var nog också rökare, i alla fall en del av dem, men behövde inte stå till svars för detta.

Extra populärt är det med smygtagna bilder på politiker som röker. Kungen rökte på 70-talet, men ses aldrig röka i offentliga sammanhang numera. Det finns dock ganska nytagna bilder på hans majestät med en cigarett i mungipan. Å andra sidan skulle man kunna hävda att han är i gott sällskap. Barack Obama röker också, och har länge försökt sluta utan att lyckas. Rökningen rimmar illa med Obamas ganska sportiga image, men visar också att han är en vanlig människa med fel och brister.