En av världens bästa låtar?

Om man inte känner till Buddy Holly för hans gärning som musiker (han blev ju inte särskilt gammal) så har man nog, om inte annat, hört låten som bär hans namn.

Upphovspersonerna till låten ”Buddy Holly”, bandet Weezer med låtskrivaren och sångaren Rivers Cuomo i spetsen, valde att släppa singeln 7 september 1994, på vad som skulle ha varit Hollys 58-årsdag, om han hade fått leva längre än vad han gjorde.

Videon

Låten blev kanske mer känd för videon än för ämnet. I videon används nämligen, på samma sätt som i filmen Forrest Gump, avancerad klippteknik för att få det att se ut som medlemmarna i Weezer medverkar i ett avsnitt av teveserien Happy Days, som spelades in på 70-talet men utspelar sig 20 år tidigare (precis som filmen Grease). Videon regisserades av Spike Jonze, som även gjort videor till bl.a. Beastie Boys (”Sabotage” m.fl.) och Fotboy Slim (bl.a. ”Praise You”). Senare har Jonze även gjort långfilmer som I huvudet på John Malkovich och Till vildingarnas land.

Låten då?

Men den enskilt största framgångsfaktorn för låten är helt enkelt låten själv, helt enligt den gamla klyschan att en bra låt är en bra låt, åtminstone om den spelas in av musiker med känsla, produceras av en bra producent och man har en bra tekniker bakom mixerbordet.

Låten Buddy Holly kan vara en av de största powerpophittarna genom tiderna, och den blev nummer 499 när Rolling Stone utsåg de 500 bästa låtarna genom tiderna, och nummer 59 när VH1 sammanställde en liknande lista. Storheten i låten kommer fram i det här klippet, från när Weezer senaste gästade Las Vegas; inte för att ägna sig åt casinospel, utan för en spelning på the Joint.